Onderwaterhockey

Onderwaterhockey werd, ondanks dat het in Nederland een vrij onbekende sport is, 30 jaar geleden uitgevonden door Engelse duikers. Zij zochten naar een alternatief om tijdens de wintermaanden actief bezig te blijven en kwamen uit op het onderwaterhockey. De sport is dus via Engeland uit Zuid-Afrika komen overwaaien. Inmiddels wordt het over de hele wereld beoefend, van de USA tot Japan, en van Australië tot aan Frankrijk, door mannen, vrouwen en jeugd.

Een team bestaat uit 6 spelers en 4 wissels, deze mogen voortdurend wisselen, dat is ook nodig. Gespeeld wordt met een masker en snorkel, zwemvliezen een beschermende dikke handschoen, een cap op het hoofd en een korte stick. Dus er wordt puur met eigen lucht onderwater gespeeld wat dus een extra handicap is, zover ik weet is dit de enige sport samen met onderwaterrugby waar je moet stoppen met spelen omdat je lucht op is. Het is een prachtsport, het heeft heel veel in zich wat het aantrekkelijk maakt om te spelen. Er is een goede conditie vereist en het is plezierig om snel te zwemmen met de vinnen. Een goede techniek en ook tactiek is nodig om ook het team goed te laten spelen. Wanneer en waar gaat een speler naar beneden om de aanval of verdediging van een teamgenoot over te nemen? Heeft de speler net genoeg lucht gehapt om dat doelpunt te scoren?

Sinds 1 juni 2002 wordt er bij de Veldhovense zwemvereniging V.Z.V. Njord ook onderwaterhockey gespeeld. Inmiddels zijn er al twee volwassenenteams en twee jeugdteams. We zijn flink gegroeid sinds die tijd. Bij zowel de jeugd alsook de volwassenen is er de mogelijkheid om op verschillende niveaus te trainen / spelen (hoofdklasse / eerste klasse / tweede klasse/ instroom en jeugd A en B poule). Mogelijkheden genoeg dus om in te stromen. Ben jij ook graag in het water en zit je liever onderwater dan boven water dan is dit de sport waarin jij je uit kunt leven. We zijn op zoek naar nieuwe fanatieke leden die ons team willen versterken of die gewoon mee willen trainen. Heb je zin om daar eens bij te zijn kom dan gerust eens een kijkje nemen en vergeet als je zin hebt je zwembroek of badpak niet mee te nemen. Vragen kunnen gesteld worden door gebruik te maken van ons contactformulier.

Namens de commissie onderwaterhockey
Jos Deelen, voorzitter

Reacties zijn gesloten.