V.Z.V. Njord Kamp 2013, een hele belevenis!

Logo2013Vrijdag 20 september 2013,

Zo, nog even mijn spullen in mijn auto laden en op pad naar Bergeijk voor een fantastisch Njord weekend. Na een 20 min rijden zie ik Frank de auto’s al opwachten. Wat is het toch druk met het komen en gaan van ouders en kinderen, gelukkig kan ik mijn auto nog op het parkeer terrein neerzetten. Ik pak mijn spullen en ga mijn bed opmaken. Zo dat ligt, nu even rondlopen om te kijken waar de jeugd een beetje uithangt. Om 6 uur is het gelukkig rustig en zit ik samen met alle andere Roodkapjes aan tafel.

We beginnen met eerste spel, “ren je rot”, waarbij er van post naar post gerend moet worden waarbij bij post 3 en post 5 punten verdiend kunnen worden. En ik dacht nog wel dat we rustig zouden beginnen, maar na een aantal minuten valt het me al zwaar. De jeugd is snel, wendbaar en slim, waarbij ik als tikker mijn uiterste best moet doen om ze te pakken te krijgen. Als dan eindelijk het eindsignaal klinkt kan ik gelukkig rustig terug lopen naar de blokhut en met een beetje ranja op adem komen.

Hierna krijgen we de opdracht om een familiewapen te maken, waarbij de sprookjes duidelijk naar voren komen. Na een ontwerp uitgedacht te hebben wordt er al druk getekend, geknutseld en gekipt. De hele groep is samen druk bezig om het zo mooi mogelijk te maken. Aan het einde worden alle wapens bekeken en als ik ook bij de tegenstanders kijk, kan ik niets anders doen dan mijn complimenten geven aan de leden van “De Gelaarste Kat”, of is het nu met een “d”. Een mooi uitgesneden laars met daarop een prachtig getekende kat. De terechte winnaars in mijn ogen.

De avond is inmiddels alweer halverwege en al aardig donker buiten. Het is tijd voor het smokkelspel. Hierbij moet weer van post naar post gerend of geslopen worden, waarbij een broodkruimel gehaald kan worden bij het huisje van Hans & Grietje, een knikker bij de k(n)ikkerkoning of een haarlok bij Rapunzel. Met behulp van het licht van de volle maan of een eventuele zaklamp moet de weg gevonden worden en de tikkers vermeden worden. Ja, de smokkelaars hebben het niet makkelijk. Opgejaagd door tikkers die je ook nog laten schrikken als ze de mogelijkheid hebben. Hans&Grietje kennen het bos op hun duimpje, en zijn dan ook de winnaars van het smokkelspel. Terug mogen ze nog even opblijven en hun wilde verhalen en tactieken bespreken voordat iedereen naar bed gaat.

Half 8, Jochem Myjer klinkt door de gang, “wakker worden, wakker worden, wakker worden”. Om 8 uur zit iedereen aan het ontbijt en na een goed ontbijt kan iedereen zich klaar maken voor de lange intensieve dag. Na wat vrije tijd waarin iedereen lekker heeft kunnen spelen, gaan we beginnen aan het ochtendgymnastiek. Zoals de helden in de sprookjes, zullen ook onze helden van goede conditie en kracht moeten beschikken willen ze slechterik willen verslaan. Tijdens de opdrachten van 5 min moeten zoveel mogelijk punten verdiend worden, waarbij de Assepoesters van deze tijd als ware superhelden de eerste plaats verdienen.

Na de lunch, met lekker warme worstjes, gaan we met de sprookjes puzzeltocht beginnen. De sprookjeshelden gaan zelf op zoek naar de spreuk waarbij de bonen van Jacob betoverd kunnen worden. De wonderschone Sneeuwwitjes mochten als eerste op pad.  Door bij verschillende posten in het bos diverse puzzels op te lossen, kwamen ze steeds een stukje verder in hun zoektocht. Zo leidde ‘de zeven Dwergen’ via de Oosterse Fakir naar de geheime koffer van Doornroosje. Door uitstekende samenwerking binnen de groepen kwamen de eerste kinderen (Alweer Hans & Grietje, wat zit er in hun drinken?) al spoedig terug met de juiste oplossing van de spreuk.

Terug bij de blokhut kunnen we lekker frietjes eten en de verbruikte energie weer aanvullen. Iedereen kan zijn of haar buik weer helemaal rond eten, met lekker snacks naar keuze. Aangezien het smokkelspel gisteren goed is ontvangen, is ditzelfde spel nu bij het laatste daglicht uitgevoerd. De tikkers worden nu meer op de proef gesteld, aangezien de smokkelaars hun conditie en snelheid voluit kunnen benutten en binnen enkele tellen uit de greep van de tikkers kunnen komen. Iedereen kan zijn opgedane energie weer helemaal kwijt.

Ondertussen is het alweer donker aan het worden en gaan we terug om binnen het spel met de boze tovenaar te spelen. Hierbij kan een weddenschap aangegaan worden, waarbij degene met de hoogste inzet de kans krijgt om de opdracht uit te voeren. Met veel enthousiasme en spanning worden de opdrachten uitgevoerd en bewonderd. Sommige opdrachten lijken simpeler dan ze zijn, terwijl sommige opdrachten makkelijker blijken dan gedacht. Aan het einde van het spannende spel, blijkt dat de De Gelaarsde Kat een gokje durven te wagen en weten wanneer ze moeten stoppen.

Het kampvuur laait ondertussen al hoog op en in de vrije tijd die de jeugd heeft worden nog spannende verhalen verteld. Echter het echte sp(r)ookverhaal moet nog beginnen. Het spannende en overtuigende schouwspel over Jelle Schijfsma word bij het licht van de kampvuur verteld. Is het verhaal echt waar? Met die vraag gaan de meeste kinderen te bed. Gelukkig wordt het er voor het slapen gaan wel verteld dat het verhaal een echt sprook verhaal is en is verzonnen. De kinderen gaan (on)rustig naar bed en na een tijdje is het stil.

Half 8 zondag ochtend, kusjesdag. Zo klinkt het op deze vrolijke ochtend door de gangen, al wordt het niet bij iedereen goed ontvangen. Iedereen komt toch wat moeizamer uit bed, maar om 8 uur zit dan toch ook de laatste aan tafel en kan er een lekker eitje gegeten worden. Na het ontbijt hebben de laatste groepen corvee en wordt alles netjes opgeruimd. De bedden en slaapkamers worden schoongemaakt en met het laatste spel van dit weekend kan beginnen.

Megakwartet, dat was de opdracht. De groepen moeten 6 dezelfde artikelen verzamelen in hun driehoek. Een of meerdere bewakers in de driehoek moeten voorkomen dat de spullen worden gepikt door de rovers van de andere teams. Dit lastige spel wordt actief uitgevoerd en de spullen gaan al snel van team naar team. Hoe chaotisch het ook lijkt, de sprookjeshelden lijken alles onder controle te hebben. Er worden al snel punten gescoord en ook de Doornroosjes doen het goed. Helaas worden ze 3e tijdens dit spel.

Verzameld op de banken buiten bij de blokhut wordt de uiteindelijke puntentelling bekend gemaakt. Het begon al bij het eerste spel en daarna waren ze heel het weekend al goed op dreef en deden ze bijna bij elke spel mee voor de eerste plaats. Het verbaasde dan ook niet dat de Hans & Grietjes de 1e plek behaalde en de superhelden waren van dit kamp. Toch moet ik ook alle andere teams complimenteren want de onderlinge strijd was heel het weekend spannend.

Tijdens de vrije tijd die er toen nog restte, zijn de laatste restjes energie gebruikt en was iedereen weer blij dat ze weer naar huis konden. Ik was er in ieder geval wel blij mee, want mijn energie was helemaal op en thuis heb ik ook lekker mijn oogjes dichtgedaan. Die avond heb ik teruggedacht aan een geweldig weekend waarbij zowel de kinderen als de begeleiding een goed samenspel hebben gevormd om het hele weekend met plezier door te brengen.

Tot volgend jaar!

–          Mark Balk

Ik ben Noël Amrhein en dit was mijn eerste keer dat ik op kamp ging, Het was supergaaf, ik zat in een super leuke groep we waren 4de geworden, Smokkelspel was in het donker dat was wel heel leuk en ook lekker eng heb er nog een oorlogswond aan over gehouden op mijn wang want er stond een boom in de weg.

Volgend jaar ben ik er hopelijk zeker weer bij want het is echt echt echt heel erg leuk.

Weekend was zo voorbij.

Groetjes van Noël Amrhein

Ik ben op kamp geweest. De spelletjes in het bos waren leuk. Ren je rot en de sprookjespuzzel waren de leukste spelletjes.
Bij ren je rot moest je van de hoofdpost naar post 1 en dan naar post 2 en dan naar post 3 en dan moest je terug of van post 4 naar post 5 en terug.
Bij de sprookjespuzzel moest je een code oplossen en dan had je een kaart. Dan moest je langs alle plekken en dan moest je naar Doornroosje en dan kan je naar de Rattevanger. De Rattenvanger loopt rond en toen kon je pas naar Jakob en dan kan je nog dobbelen of je moest de code gelijk goed hebben.
Onze groep heeft gewonnen.
We hebben een feestje gebouwd op onze slaapkamer.

Doei Jasper

We gingen naar Bergijk naar de blokhut de bergerhoeve. Ik lag op de kamer bij Fenne, Dieuwke, Elena en Tamara. 

Ik ben heel veel naar de paarden geweest met Danáe. ik vond het smokkelspel het leukst. Bij het smokkelspel moet je eerst naar de beginpost en daar kreeg je een wisselbiljet en daarnaar moest je naar het goudklompje of naar de knikker of het haar van Rapunzel en dan moet je een van die dingen zonder getikt te worden naar de beginpost brengen. Fenne had een zak chips mee en hebben we opgegeten en een paar snoepjes. Mijn groepje voor de spelletjes heten Doornroosje. Het was heel leuk op kamp.

Annelieke Verriet

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.