Zwemmers vertellen: Open Nederlandse Masters Kampioenschappen

zwemteam_totaalDoor: Lilian Schippers
Maandag 6 mei 2013,

Afgelopen weekeind vonden de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen (ONMK) plaats in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven. Masters zwemmen vindt plaats in diverse leeftijdscategorieën te beginnen met 20+.

Van Njord deden er maar liefst 6 zwemmers mee. Dit waren Simone van Lent, Karin Sagonas, Daniëlle Scheepers, Jacques en Fabiënne Verriet en Lilian Schippers.

Vrijdagochtend ging Daniëlle van start met de 1500m vrije slag. ’s-Middags sloten Karin en Lilian aan voor de 50m vlinderslag, de 200m wisselslag en de 200m vrije slag. Persoonlijke records werden helaas niet verbeterd.

Op zaterdagmorgen klommen ook Simone, Fabiënne en Jacques op het startblok. Met name Fabiënne en Jacques startten hun kampioenschap goed. Eerst zwom Fabiënne de 400m vrije slag in een mooie tijd van 7:34,08. Daarna zette Jacques een prachtige tijd van 40,15 op de 50m. schoolslag neer.

Estafette 2Aan het begin van de middag stond de 4x50m vrije slag dames estafette op het programma. Hoewel een prachtige tijd van 2:29,8 (handmatig geklokt) werd zwommen, bleek deze niet geldig omdat Lilian tijdens de start bewogen had. De bronzen medaille ging dus helaas aan onze neus voorbij.

Op die dag werden er nog veel persoonlijke nummers gezwommen, zodat er de hele dag wel iets te kijken viel. Karin zwom de 100m vrije slag weer in een prachtige tijd van 1:19,73.

Zondagochtend startten Lilian, Karin en Daniëlle op de 800m vrije slag. Hoewel we hier geen van drieën een PR zwommen, won Lilian hier toch een bronzen medaille.

’s-Middags stond de 200m schoolslag en de 50m vrije slag op het programma.

Simone brak hier op beide slagen haar PR. Op de 200m schoolslag met zelfs meer dan 2 seconden! Daniëlle zwom de 50m vrije slag in de razendsnelle tijd van 29,59!

In totaal zijn er namens Njord weer 5 Master PR’s gesneuveld.

Wat ik aan deze wedstrijden erg leuk was, dat was de open en gemoedelijke sfeer; iedereen kwam en ging als hij/zij dat zelf nodig vond en ’s-middags was er zelfs tijd om even buiten in het zonnetje te gaan liggen.

Ook was er zowel bij de mannen als bij de vrouwen zelfs een 85+ categorie. Fantastisch dat er nog zulke oude deelnemers zijn. Uit respect werden deze seniore sportievelingen bij de finish terecht onthaald op een sportief applaus..

Een grappig detail is dat er bij het Masters zwemmen andere regels gelden dan bij het gewone wedstrijdzwemmen.

Zo waren er deelnemers die bij de rugslag in plaats van de rugcrawl een samengestelde rugslag zwommen en bij de vrije slag werd er soms schoolslag gezwommen.

Ook viel er her en der schoolslagbenen bij de vlinderslag waar te nemen. Er waren ook mensen die gezien hun leeftijd vastgehouden moesten worden op het startblok of vanuit het water moesten startten. Maar toch, ze deden het wel. Sport is van alle leeftijden.

Verder zijn de faciliteiten in het zwembad fantastisch. Door het inzwembad met 4 50m banen, kun je je perfect voorbereiden op je wedstrijd. Ook de elektronische tijdweergave is erg comfortabel voor de zwemmer. Zo kun je direct zelf je tijd zien.

Het maakt het ook voor de toeschouwers leuker om te komen kijken, omdat het veel duidelijkheid geeft. Ook was de organisatie van het toernooi perfect geregeld en klopte het tijdsschema. Het was een gezellig, maar vermoeiend weekeind dat voor herhaling vatbaar is!

En die herhaling komt er al bijna aan. Medio september vinden in dit zelfde bad ook de Europese Kampioenschappen Masters plaats. Bovengenoemde zwemmers blijven hard trainen om ook daar Njord naar besten kunnen te vertegenwoordigen. Supporters zijn uiteraard welkom.

Graag tot dan!   Lilian.

no images were found

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.